Google Spam cezaları

Google arama motoru şüphesizki yapılan hatalara er yada geç ceza vermektedir. Webmasterların en büyük sorunlarından biriside google spam cezaları olduğunu söylebiliriz. Onca emek verilip ufak hatalar sonucu google tarafından ceza alınması sonucu birçok projede yarıda kalmıştır. Google neden ceza işlemleri uygulamaktadır. Aklınıza böyle bir soru gelebilir. Sorunun cevabı ise günde binlerce web sitesi açılmaktadır. Birçok web site açıldıktan 2-3 ay gibi kısa süre sonra yayın hayatına son vermektedir. Beklenen ilginin görülmemesi, beklentileri karşılayamaması gibi birçok faktör bunu etkilemektedir. Bir süreden sonra internetin çöplüğe dönmemesi için gerekli önlemleri almaya çalışan google şirketi spam ve kısa vade de iş yapılmasından ziyade tamamen kullanıcı odaklı web içerikleri üreten siteleri ön planda tutmaya çalışmaktadır. Bunun gibi birçok haklı sebepten dolayı google şirketi ufakta olsa bazı hatalardan dolayı web sitelerini cezalandırabilmektedir.

Google Spam Cezaları Nelerdir?

Web sitelerin organik ziyaretçi sayısında ve sıralamalarında düşüşler meydana gelmeye başlamasıyla birlikte google spam cezalarından birinin başınıza gelmesi mümkündür. Bu durumda web sitenizin google indexlerini kontrol etmenizde fayda vardır. Ayrıca kullanmış olduğunuz sayaçlara bakarak sitelerinizin geçmiş günlere ve haftalara nazaran hitlerinin bakarak sorun oluşup oluşmadığının farkına varabilirsiniz. Bu sorunların ilk etapta gözünüze çarpması beklenemez. Herhangi bir cezai işlem uygulanmışsa ortalama olarak 1 hafta içinde sizlere etkisini hissettirecektir.

  1. Manuel Ceza
  2. Sandbox Filtresi
  3. -30, -60, -90 Cezası
  4. Bomb Cezası
  5. Cloaking Cezası

Google Manuel Spam Ceza Nedir?

Web site sahipleri açısından en çok görülen ceza tibi Google manuel spamdır. Özellikle Penguen algoritmasına bağlı olan manuel spam türüne yakalanmışsanız Google sıralamasını doğrudan etkisi olucaktır. Google Manuel Spam cezası aldığınızı nereden anlarsınız.! 

Manuel Spam

Manuel spam ceza alıp almadığınızı Google Search Console üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bunun için Search Console’a giriş yapın. Ardından “Arama Trafiği” menüsünde yer alan “Manuel İşlemler” butonuna tıklayınız. Eğer ceza almadıysanız “Manuel web spam işlemi bulunmadı” yazısıyla karşılaşacaksınız. Ancak ceza aldıysanız neden ceza aldığınızı açıklayan bir metin karşınıza gelecektir. Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi backlinkler dolayı bir manuel spam cezası uygulanmıştır.

Manuel spam cezasını kapsayan birçok faktör vardır ;

  • Hacklenmiş yada hack girişi olan site
  • Anti Kullanıcılar tarafından oluşturulan spam Çalışmaları
  • Spam içeriği olan ücretsiz hosting
  • Spam içeriği olan yapısal datalar
  • Doğal olmayan backlinkler (Hackler)
  • Zayıf ve kalitesiz makaleler içerik
  • Gizleme ya da yönlendirme linkleri (Gizli 301’ler)
  • Sitenizden doğal yapılmayan link çıkışları
  • Spam
  • Gizli resimler
  • Gizli metin veya aşırı anahtar kelime kullanılarak spam yapılması

Yukarıdaki gibi herhangi bir manuel spam cezası uygulanan siteler yapılması gereken işlemleri yaptıktan sonra tekrar incele talebinde bulunabilirler. İnceleme talebi yaklaşık olarak 3 ile 7 iş günü arasında sonuçlanıp gerekli manuel spam cezası kaldırılıyor ya da yapılması gereken herhangi bir işlem varsa mesaj yoluyla Google mühendisleri bunları sizlere iletmektedir.

Google Sandbox

Google Sandbox Cezası

Google arama moturunun bir diğer meşhur cezası olan Sanbox, bir filtreleme cezasıdır. Genel olarak doğrudan spam yapan web sitelerinin düştüğü sistemdir. Bu cezayı genelde bilerek yapıldığını düşünürsek bu cezan çıkmak tamamen imkansıza yakındır. Çünkü bu Sandbox cezasından çıkmak aylar hatta ve hatta yıllarca sürebilmektedir.

Sandbox filtre cezasının nedenleri;

  • Anahtar kelime yoğunluğunun aşırı olması
  • Aynı içeriklerin ve benzer içeriklerin fazlalığı
  • Kopya içerik
  • Gizli anahtar kelimeler
  • Aşırı etiket kullanımı
  • Hızlı backlink alımı
  • Siteden aşırı link çıkması ve nofollow kullanılmaması

Bu tür işlemleri yapmak hayli vakit alıcağın birçok webmaster Sandbox filtresine girdikten sonrası web site projesini kapatma kararı almaktadır. Sandbox filtresinden çıkmak için yukarıda belirtilen maddelere sebep tüm şeyi sitenizdek kaldırıp tekrar inceleme talebinde bulunmanız gerekmektedir.

Google -30, -60, -90 Cezası

Web siteniz Google sıralamasında iyi bir konumdan 30 ile 90 arasındaki bir sıralamaya gelirse; web siteniz -30, -60, -90 cezası almış demektir. Bu ceza alan kullanıcılara herhangi bir Google webmaster tools hesabından bildirim gelmemektedir. Gözle görülür bi durumdur. Rastlanması halinde paniklemeden rütin akışına devam edilmelidir.

Cezanın sebebi şunlardır;

  • Kalitesiz backlink alımı
  • Kopya içerik veya kalitesiz içerik
  • Sitenin güncel tutulmaması
  • Güncellenen Google algoritmalarına uyum sağlanmaması

Öncellikle bu cezayı aldığınızda ilk yapmanız gereken web sitenize gelen backlinkleri bağlantıları kontrolünü yapmalısınız. Eğer bilginiz dahilinde olmayan backlinkler tespit edip engellemelisiniz. Ayrıca kalitesiz veya kopya içeriğe sahipseniz, bu içerikleri değiştirmelisiniz. Bunları yaptıktan sonra inceleme talebinde bulunmalısınız. Rütin olarak sitenize yaptığınız içerik paylaşımlarına devam ederek sitenizi güncel tutmalısınız.

Google Bomb Cezası

Anahtar kelimelerde üst sıralarda olan web sitenizin bazı kelimelerde ani düşüş yada gerilemesine sebep olan google bomb cezasından kaynaklanır. Bu cezanın neden anahtar kelimelerin üzerine aldığınız fazla backlinklerdir.

Google bomb cezasından kurtulmak için aşırıya kaçılan backlinkler ve kelimeleri silmeniz gerekmektedir. Bunun için ahref gibi seo araçlarından faydalanabilirsiniz.

Cloaking Cezası

Arama motorlarını yanıltmaya yönelik ve ilk sayfaya çıkıp kısa sürede spam yapılan sitelerdir. Bu tür siteler tamamen internet kullanıcılarına fayda sağlamamaktadır. Bundan dolayı google gereken cloaking cezasına tabi tutmaktadır. Muhtemelen böyle bir cezayı alan web site sahibi böyle bir cezayı beklemektedir.